Return to site

7. Guerilla Gardening

- een tuin bouwen op 1 nacht tijd? check!

De Uitdaging

‘Meer groen in de stad’ is een bekende roep van verschillende kanten. Tijd dus om het heft in eigen handen te nemen: een guerilla actie! Is het mogelijk om een volledige tuin te bouwen op één nacht tijd? Eind juni, net na de examens, bouwden ze op het Martelarenplein een grote tijdelijke tuin. Een tuin waar iedereen welkom is voor een picknick, de namiddag doorbrengen met vrienden,.. De inzet: meer groen in de stad, en tegelijkertijd een plek creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Reflecties & tips

Is een tijdelijke tuin duurzaam? Wel als we het inrichten met gerecycleerde materialen! Dat moest de insteek zijn van deze uitdaging. We werkten nauw samen met de groendienst van de stad, die ons verschillende planten uitleende. Ook enkele Leuvense tuinbedrijven werkten graag mee aan dit project.

Deze tuin heeft een nieuw denkproces in gang gezet in de stad en bij het bestuur. Er ontstond een bijzondere sfeer in de tuin. Verschillende ‘groepen’ mensen kwamen samen en gebruikten de tuin. Het tijdelijke aspect en het verrassingseffect werkten zeer sterk.  

Een groep jongeren die samen met de groendienst heel de nacht lang bouwt aan een publieke tuin blijkt een werkend recept. Hierdoor voelden de jongeren zich heel erg betrokken en namen ze vanzelfsprekend verantwoordelijkheid op voor de tuin. Ook hier bleek het gemakkelijk om leeftijdsgenoten te vinden die graag kwamen helpen. De Klimaatambassadeurs beschouwen dit heel erg als ‘hun tuin’ en deze trots werkt aanstekelijk en uitnodigend.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly