Return to site

8. CHANGE RECYCLE

- een experimentele ruilbeurs

De Uitdaging

Oude spullen een tweede leven geven en recycleren, bestaat al langer. Maar zouden we ook zonder geld kunnen leven? Kunnen we een alternatief ruilsysteem opzetten waarbij het niet nodig is om geld te bezitten? De Klimaatambassadeurs zijn nieuwsgierig en wagen zich aan een experiment.

Een ruilbeurs, zonder geld, maar met ‘Klimaxi’ – houten blokjes die op zich niets waard zijn, maar wel gebruikt worden als ruilmiddel. 10 ‘Klimaxi’ staan gelijk aan 1 uur tijdsinvestering. Op basis daarvan moet je zelf inschatten wat en item je waard is. Ben je gehecht aan een kledingstuk dat ook nog in goede staat is? Vraag dan meer dan een klein item!

Naast oude spullen konden ook diensten met elkaar geruild worden: een henna tattoo, haar make-over, persoonlijk geschreven gedichten,..

Zo willen de Klimaatambassadeurs terug naar het sociale aspect: onderhandelen, verhalen te weten komen over de dingen die je ruilt. Welk leven heeft dat oude boek al gehad of waarom bak jij graag taarten?

Reflecties & tips

Een rechtvaardig systeem uitdokteren om onrechtstreeks op grote schaal te ruilen met elkaar is niet eenvoudig. Zeker niet wanneer dingen en diensten met elkaar gecombineerd worden. Het is moeilijk om een ijkpunt te berekenen, maar des te meer de uitdaging waard.

Dit systeem heeft even nodig om op gang te komen, maar er ontstaan bijzondere momenten. Er worden verhalen verteld, iedereen evalueerde het persoonlijk contact bijzonder positief. Zo weet je welk leven je spullen verder gaan leiden.

Zelf een experiment opzetten waar iedereen actief aan meewerkt is een leuke manier van werken. Zo betrekken we anderen niet enkel als passieve ontvangers van onze afgewerkte uitdaging, iedereen is actief deelnemer van het experiment. 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly